Авторизація

     Забули пароль?


Реєстрація

   
Наше життя

Гарбузове насіння: користь і шкода

  04/05/2018     513      Admin    

Багато любителів насіння віддають свою перевагу саме гарбузово­му. Батьківщиною гарбуза є Латинська Америка, де раніше гарбузове насіння використовувалося лише для вироб­ництва натуральних лікарських препа­ратів, які мали значну загальнозміцню­вальну дію.

Безліч корисних речовин, вітамі­нів, мінералів, мікроелементів, жит ­тєво необхідних організму людини, міститься в гарбузовому насінні. Але неможливо знайти продукт, який би мав тільки виключно корисні власти­вості, при цьому не маючи протипока­зань, тому варто розглянути питання співвідношення користі і шкоди гарбу­зового насіння.

Корисні властивості гарбузового насіння значні. Воно чудово стабілі­зує кров’яний тиск і особливо корис­не гіпертонікам. Люди, що стражда­ють морською хворобою, знають про ефективність гарбузового насіння при нападах нудоти, що викликаються сильною морською хитавицею. Також вагітні жінки на початкових термінах рятуються від сильного токсикозу са­ме насінням гарбуза.

Ці чудові насінини надзвичайно ефективно знижують рівень цукру в крові. Люди, які страждають стійки­ми запорами, можуть допомогти со­бі, вживаючи в їжу гарбузове насіння. Обґрунтовано вважається, що саме насіння гарбуза виводять з організму людини шкідливі свинець та кадмій.

Необхідно відзначити, що користь і шкода гарбузового насіння абсо­лютно між собою непорівнянні. На­приклад, не рекомендується надмір­не вживання в їжу насіння гарбуза людям, що мають сильні порушення шлунково-кишкового тракту, підви­щену кислотність шлункового соку, погану прохідність кишківника. У той же час гарбузове насіння прекрасно лікує різні опіки, важкі незагойні ра­ни. Для цього з них готується кашка, прикладається на рану, залишається на кілька годин. Ранка швидше загоюється.

Якщо говорити про найбільш корисні властивості гарбузового насіння, то це, звичайно ж, свіжі насінини, підсушені на сонці. Адже при термічній обробці вони втрачають багато своїх корисних властивостей. При розгляді питання про користь і шкоду гарбузового насін­ня протипоказанням до вживання цьо­го продукту можна вважати індивіду­альну непереносимість його деякими людьми. Але навіть їм можна їсти їх як лікарський засіб в обмеженій кількості, не більше десяти грамів на добу.

Народний засіб від глистів, виго­товлений на основі гарбузового на ­сіння, діє виключно ефективно. Ви­користовуючи його впродовж трьох днів, ви повністю позбудетеся цих па­разитів.

Вважається, що гарбузове насіння дуже корисне чоловікам. Вживання йо­го в їжу є профілактикою простатиту. Також насіння гарбуза — чудовий ан­тистресовий засіб. Варто почати вжи­вати це насіння, як погані, важкі думки кудись йдуть, людина розслаблюєть­ся, заспокоюється.

Розглядаючи питання користі й шко­ди гарбузового насіння, необхідно вра­ховувати високу калорійність і пожив­ність цього продукту, тому їх надмірне вживання протипоказано тим, хто сте­жить за своєю вагою. Захоплюючись поїданням гарбузового насіння, можна набрати зайві кілограми, адже воно та­ке смачне, що неможливо відірватися. Висока калорійність обумовлюється великим вмістом жирів — до 46%. Од­ночасно насіння гарбуза — ефектив­ний сечогінний засіб, а значний вміст в ньому цинку покращує пам'ять, знижує загальну стомлюваність організму лю­дини.

Абсолютно марним вважається очищене насіння гарбуза, корисних речовин у ньому залишається над­звичайно мало. Вирішуючи проблему користі і шкоди гарбузового насіння, необхідно врахувати те, що поїдан­ня підсмаженого, підсоленого насін­ня може привести до засолення тка­нин організму, відкладення солей у суглобах, обмеження їхньої рухливо­сті. Крім того, при розгризанні насін­ня треба уникати ушкодження зубної емалі, тому краще виймати насіння з лушпиння руками.

Таким чином, можна стверджува­ти, що гарбузове насіння — корисний, смачний продукт, подарований людям самою природою. Варто лише вра­ховувати при його вживанні кількість з’їдених насінин і ваші індивідуальні особливості. При врахуванні цих фак­торів користь від гарбузового насіння безсумнівна.




За матеріалами ЗМІ підготував С. ВОВК




газета Наше Життя

Гарбузове насіння: користь і шкода

2018-05-04
ЗДОРОВ'Я / Ваше здоров'я https://ourlife.in.ua/uploads/posts/2018-04/medium/1525068331_tykvennye-semechki.jpg

Багато любителів насіння віддають свою перевагу саме гарбузово­му. Батьківщиною гарбуза є Латинська Америка, де раніше гарбузове насіння використовувалося лише для вироб­ництва натуральних лікарських препа­ратів, які мали значну загальнозміцню­вальну дію. Безліч корисних речовин, вітамі­нів, мінералів, мікроелементів, жит ­тєво необхідних організму людини, міститься в гарбузовому насінні. Але неможливо знайти продукт, який би мав тільки виключно корисні власти­вості, при цьому не маючи протипока­зань, тому варто розглянути питання співвідношення користі і шкоди гарбу­зового насіння.

газета Наше Життя