Гарбузове насіння: користь і шкода

Багато любителів насіння віддають свою перевагу саме гарбузовому. Батьківщиною гарбуза є Латинська Америка, де раніше гарбузове насіння використовувалося лише для виробництва натуральних лікарських препаратів, які мали значну загальнозміцнювальну дію.
Безліч корисних речовин, вітамінів, мінералів, мікроелементів, жит тєво необхідних організму людини, міститься в гарбузовому насінні. Але неможливо знайти продукт, який би мав тільки виключно корисні властивості, при цьому не маючи протипоказань, тому варто розглянути питання співвідношення користі і шкоди гарбузового насіння.
Корисні властивості гарбузового насіння значні. Воно чудово стабілізує кров’яний тиск і особливо корисне гіпертонікам. Люди, що страждають морською хворобою, знають про ефективність гарбузового насіння при нападах нудоти, що викликаються сильною морською хитавицею. Також вагітні жінки на початкових термінах рятуються від сильного токсикозу саме насінням гарбуза.
Ці чудові насінини надзвичайно ефективно знижують рівень цукру в крові. Люди, які страждають стійкими запорами, можуть допомогти собі, вживаючи в їжу гарбузове насіння. Обґрунтовано вважається, що саме насіння гарбуза виводять з організму людини шкідливі свинець та кадмій.
Необхідно відзначити, що користь і шкода гарбузового насіння абсолютно між собою непорівнянні. Наприклад, не рекомендується надмірне вживання в їжу насіння гарбуза людям, що мають сильні порушення шлунково-кишкового тракту, підвищену кислотність шлункового соку, погану прохідність кишківника. У той же час гарбузове насіння прекрасно лікує різні опіки, важкі незагойні рани. Для цього з них готується кашка, прикладається на рану, залишається на кілька годин. Ранка швидше загоюється.
Якщо говорити про найбільш корисні властивості гарбузового насіння, то це, звичайно ж, свіжі насінини, підсушені на сонці. Адже при термічній обробці вони втрачають багато своїх корисних властивостей. При розгляді питання про користь і шкоду гарбузового насіння протипоказанням до вживання цього продукту можна вважати індивідуальну непереносимість його деякими людьми. Але навіть їм можна їсти їх як лікарський засіб в обмеженій кількості, не більше десяти грамів на добу.
Народний засіб від глистів, виготовлений на основі гарбузового на сіння, діє виключно ефективно. Використовуючи його впродовж трьох днів, ви повністю позбудетеся цих паразитів.
Вважається, що гарбузове насіння дуже корисне чоловікам. Вживання його в їжу є профілактикою простатиту. Також насіння гарбуза — чудовий антистресовий засіб. Варто почати вживати це насіння, як погані, важкі думки кудись йдуть, людина розслаблюється, заспокоюється.
Розглядаючи питання користі й шкоди гарбузового насіння, необхідно враховувати високу калорійність і поживність цього продукту, тому їх надмірне вживання протипоказано тим, хто стежить за своєю вагою. Захоплюючись поїданням гарбузового насіння, можна набрати зайві кілограми, адже воно таке смачне, що неможливо відірватися. Висока калорійність обумовлюється великим вмістом жирів — до 46%. Одночасно насіння гарбуза — ефективний сечогінний засіб, а значний вміст в ньому цинку покращує пам'ять, знижує загальну стомлюваність організму людини.
Абсолютно марним вважається очищене насіння гарбуза, корисних речовин у ньому залишається надзвичайно мало. Вирішуючи проблему користі і шкоди гарбузового насіння, необхідно врахувати те, що поїдання підсмаженого, підсоленого насіння може привести до засолення тканин організму, відкладення солей у суглобах, обмеження їхньої рухливості. Крім того, при розгризанні насіння треба уникати ушкодження зубної емалі, тому краще виймати насіння з лушпиння руками.
Таким чином, можна стверджувати, що гарбузове насіння — корисний, смачний продукт, подарований людям самою природою. Варто лише враховувати при його вживанні кількість з’їдених насінин і ваші індивідуальні особливості. При врахуванні цих факторів користь від гарбузового насіння безсумнівна.
За матеріалами ЗМІ підготував С. ВОВК
СХОЖІ НОВИНИ





