Авторизація

     Забули пароль?


Реєстрація

   
Наше життя

Шипшина та горобина

  11/12/2015     1 568     Paul        

Тільки­но вдарять пер­ші морози, дідусь брав мене, ще школярку, з со­бою назбирати ягід шип­шини та горобини. Йшли до лісосмуги, яка розділяла село і поле.

 

 

Там шипшини росло вдосталь, тим паче далеко від траси, тож екологічно чистіша. Не ду­же хотілося рвати ці ягоди, бо кущі колючі, але слухня­но виконувала волю дідуся. Опісля старенький їх сушив на припічку і зберігав у су­хому місці.

Одного разу рано навесні він приніс із лісосмуги два кущики шипшини і поса­див у садку. Рослина при­йнялася, пишно зацвіла, а восени заплодоносила. Відтоді ми збирали «до­машні» ягоди. Інколи нам «допомагали» сірі дрозди. Вони полюбляють такі ла­сощі. Ніколи не шкодували гостинців для пернатих.

Із плодів шипшини, що міс­тять багато вітамінів, готу­ють чай, який лікує нирки та сечовий міхур. Для цьо­го використовують і щойно зірвані ягоди, й засушені, і заготовлене влітку листя.

 

Шипшина.

 

Ось рецепт: 12—15 ягід шипшини залити 1 л води, довести до кипіння і на по­вільному вогні варити 5—7 хв. Можна пити гарячим, теплим, прохолодним, до­давати цукор, мед. Норма споживання — 500—700 мл на день. Розділити на 3—4 порції. Чай із шипшини та­кож лікує застуду.

Плоди горобини збира­ють після приморозків. Тоді зникає гіркота, смак стає приємний, солодкуватий.

Недозрілі плоди не­смачні та мають низь­ку харчову цінність, хоча й зберігаються значно дов­ше від стиглих. Якщо го­робину зібрано до примо­розків, її можна помістити в морозильник. Тоді зникне терпкість. Тут ягоди можуть зберігатися до наступного врожаю.

Краще збирати гороби­ну вранці, за сухої погоди.

 

Горобина.

 

Кетяги зрізують секатором або ножицями й складають у неглибокі ящики чи коши­ки. Перебирають, обривають плодоніжки та прив’ялюють на відкритому повітрі. По­тім сушать на сонці, в печі, сушарці при температурі 60—70 градусів, розсипав­ши тонким шаром. Шматоч­ки гілочок, листя, зіпсовані ягоди видаляють. Найкраща тара для зберігання — полот­няні мішечки, скляні банки, термін зберігання — 2 роки.

 

Підготувала Н. ПОЛІЩУК.

 



Шипшина та горобина

ЗДОРОВ'Я / Ваше здоров'я https://ourlife.in.ua/uploads/posts/2015-12/1449225106_shipshina-chay.jpg

Тільки­но вдарять пер­ші морози, дідусь брав мене, ще школярку, з со­бою назбирати ягід шип­шини та горобини. Йшли до лісосмуги, яка розділяла село і поле.