Авторизація

     Забули пароль?


Реєстрація

   
Наше життя

Головні страви українського столу – 2


Закінчення. Початок


БОРЩ

В Україні борщ здавна вважався символом міцної родини: всі інгредієнти у полив’янім горщику варять­ся, бурлять, а потім, мліючи, передають свої аромати і смаки одне одному, стають одним цілим – багатим, наваристим, густим.

Існує понад 70 складених і описаних рецептів чер­воного борщу, найскладнішим та найдорожчим з яких вважається «Борщ київський». Бульйон для ньо­го варять з яловичини, баранини та свинини, а окрім обов’язкових складників додають ще й натуральний хлібний квас.

А на Чернігівщині готують борщ з грибними «вушка­ми» і називають його «переяславським», полтавчани борщ варять на основі курячого бульйону і обов’язко­во кладуть до нього традиційні для свого регіону га­лушки. А ось на Житомирщині борщ має два різнови­ди: «поліський» – з в’яленими в’юнами і грибами та «коростенський» – на сухофруктах. Та є на карті Укра­їни регіон, у якому взагалі немає свого борщу – це Закарпаття. Дуже рідко там варять борщ із самої ли­ше картоплі та буряка, без капусти і називають його «львівським». Галичани в давнину готували борщ ду­же ріденьким, без картоплі, тільки з буряка, приправ­ляючи засмажкою, а для кислоти додавали вишневий чи яблучний сік. А от у єврейській кухні борщ готують виключно на курячому м’ясі і додають досить багато цукру, а буряк не тушкують, а відварюють.

У класичний ж український борщ в самому кінці ва­ріння обов’язково кладуть свіже свиняче сало, товче­не з часником, сіллю і зеленню, знімають каструлю з вогню, накривають кришкою, дають борщу настоя­тися не менш як півгодини (чим довше, тим краще) і тільки тоді подають.

Цікаво, що першими закислювачами для борщу у давнину слугували сироватка, кисле молоко, кисла капуста, ягоди або незрілі яблука. Томатна ж заправ­ка з’явилася в українському борщі лише в кінці XIX – на початку XX століття, коли в Україні остаточно при­жилися американські помідори.

Без сумнівів, український борщ — усьому голова на наших традиційних обідах. До речі, палкими шану­вальниками борщика були такі відомі постаті як пись­менник Микола Гоголь, імператриця Катерина ІІ та знаменита на весь світ балерина Анна Павлова. Борщ захоплює своїм смаком весь світ!

Отже, наші любі читачі, ви вже здогадались, що са­ме ми рекомендуємо приготувати вам до сімейного недільного обіду… Бо що ж може бути смачнішим?




М. АНДРІЄНКО




газета Наше Життя

Головні страви українського столу – 2

2018-05-25
Наш відпочинок / Це цікаво https://ourlife.in.ua/uploads/posts/2018-05/1526481133_krasnyy-borsch-s-varenikami-39235320.jpg

В Україні борщ здавна вважався символом міцної родини: всі інгредієнти у полив’янім горщику варять­ся, бурлять, а потім, мліючи, передають свої аромати і смаки одне одному, стають одним цілим – багатим, наваристим, густим.

Існує понад 70 складених і описаних рецептів чер­воного борщу, найскладнішим та найдорожчим з яких вважається «Борщ київський». Бульйон для ньо­го варять з яловичини, баранини та свинини, а окрім обов’язкових складників додають ще й натуральний хлібний квас.

газета Наше Життя