Авторизація

     Забули пароль?


Реєстрація

   
Наше життя

Головні страви українського столу

Варенички та борщ! Так, саме без них неможливо уявити собі справжнє тради­ційне українське застілля чи недільний обід. Проте звичні нам варенички та бор­щик мають свої секрети, про які ми вам розповімо…


ВАРЕНИКИ

Українському народу здавна відомо при­готування варених пиріжків з різною на­чинкою, які йменуються варениками. За давнім переказом, це споконвічно слов’ян­ське блюдо, але насправді рецепт цих казкових та смачнючих варених пиріжків був запозичений у турків, які їх іменували як «дюш-вар».

Це турецьке блюдо більше схоже на пе­льмені, але вони настільки сподобали­ся українцям, що трохи переробивши ре­цепт страви, вони придумали вареники, які впевнено посіли гідне місце на наших столах. Особливо часто їх готували на свя­та або по неділях, і навіть вони готувалися в подарунок вагітній жінці і на весілля.

Що ж стосується «дюш-вару», то їх та­кож готують з тіста, та головною начинкою є м’ясо. А український народ настільки різ­нобічний, що з одного блюда створив кіль­ка десятків! І ми з вами можемо до безкі­нечності перераховувати, чим бувають на­чинені вареники.

Походження назви страви «варени­ки» пішло від слова «варити». Але ще це блюдо мало ось таку цікаву назву — «варе­ники з піском». Ці вареники ніколи не ма­ють солодкої начинки, а тільки обсмажене сало з борошном. Такі вареники популярні на Чернігівщині та Полтавщині.

«Ситні вареники» отримали свою наз­ву через ситну начинку: капусту, товчений горох, квасолю — вони дуже популярні на Харківщині.

У регіонах західної України вареники на­зивають «пирогами». Їх варили в окропі, потім виймали ополоником, складали в макітру і заливали засмажкою з рослин­ної олії чи вершкового масла, або ж з сала з цибулею. Давали настоятися десять хви­лин і подавали на стіл.

Ще існують «вареники з сюрпризом», які готують на новорічні та різдвяні свята, коли можна було ворожити.

Всі незаміжні дівчата, а також ті, у кого не склалося сімейне життя, в святий ве­чір готували вареники разом із заміжньою жінкою, і поки вони розмовляли між собою, заміжня жінка в один з вареників в начинку додавала гіркий перець, і та дівчина, котрій попадався такий вареник, за передбачен­ням, повинна була вийти заміж цього року.

Вареники настільки увійшли у слов’ян­ську культуру, що в Черкасах навіть було зведено пам’ятник варенику! Бо як ж не любити наших вареничків?

Вареники-крученики,
Страва незвичайна —
Для обіду, для вечері
І для чарування!


Далі будє... посілання



М. АНДРІЄНКО




газета Наше Життя

Головні страви українського столу

2018-05-18
Наш відпочинок / Це цікаво https://ourlife.in.ua/uploads/posts/2018-05/1526481133_krasnyy-borsch-s-varenikami-39235320.jpg

Варенички та борщ! Так, саме без них неможливо уявити собі справжнє тради­ційне українське застілля чи недільний обід. Проте звичні нам варенички та бор­щик мають свої секрети, про які ми вам розповімо…

газета Наше Життя